thema_bus thema_city thema_cruise thema_culinair thema_cultuur thema_kids thema_natuur thema_roadtrip thema_sport
Terug naarbovenExplore Namibia biedt u aan:Rondreis NamibiëMeer info
Rondreizen in Namibië

Combinatiereis Namibië & BotswanaWoestijnen, landschappen, nationale parken en zoutpannen

vanaf € 1.484pp
Explore Namibia

25-daagse combinatierondreis door Namibië en BotswanaIndividuele selfdrive of groepsrondreis

Bijna een volledige maand op een avontuurlijke safari. De schitterende vergezichten van Namibië, oog in oog met de ‘Big Five’ van Afrika (buffel, leeuw, luipaard, neushoorn en olifant) gecombineerd met een nodige portie cultuur. Dit is een zalige en leerrijke rondreis, georganiseerd door Explore Namibia! We gaan eerst naar de Sossusvlei. We passeren aan de kust van de weidse Atlantische Oceaan, waar je vele zeerobben en pelikanen zult ontmoeten, misschien ook dolfijnen, pinguïns en zelfs walvissen. We stoppen bij Twyfelfontein en maken dan een safari in het Nationale park Etosha. Na haltes in Rundu en de watervallen van Popa, steken we de grens over naar Botswana, ons eerste bezoek in Botswana zijn de Nationale parken van Chobe en Makgadikgadi. Maun is een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de Okavangodelta. Je bezoekt de uitgestrekte halfwoestijn Kalahari. De cirkel is rond als je 25 dagen later weer in Windhoek aankomt.

Een selfdrive-vakantie vinden wij dé reisformule bij uitstek voor een bezoek aan Namibië en Botswana. De reisformule geeft je flexibiliteit en rust. Explore Namibia zorgt voor een zorgeloze reis en Nederlandse ondersteuning te plekke. Namibië en Botswana zijn ook twee bijzonder makkelijk te bereizen landen voor iedereen: individuen, groepen, koppels en gezinnen met kinderen. Zo kan je bovendien heel makkelijk de formule kiezen die het best bij je past: ofwel verblijf je in luxueueze accommodaties ofwel opteer je voor een avontuurlijke kampeerreis.

Wandelen door de rode zandduinen van de Sossusvlei

We beginnen de rondreis al meteen met een absoluut hoogtepunt. De Sossusvlei is een vallei in de Namibwoestijn, de oudste woestijn ter wereld en staat bekend om de hoge rode zandduinen. De ‘vlei’ is een deel van het Namib-Naukluft Nationale park. De Tsauchabrivier voedt, in een goed regenseizoen, de vallei. De rode kleur van het zand komt door de hoge ijzerconcentratie.

De duinen omringen de vallei en maken het tot één grote zandzee. De opgaande en ondergaande zon geeft de duinen een magisch tintje!

Bezoek zeker de bizarre Dodevlei, met zijn vreemde ‘skeletten’ van acaciabomen. Het enige wat hier vroeger groeide waren deze acacia’s. Toen er een klimaatverandering was, in de periode tussen 1340 en 1430, werd de vallei geteisterd door enorme droogte. Het water van de Tsauchabrivier raakte geblokkeerd, de bomen stierven. Deze acaciabomen vergaan echter niet en lijken wel versteend, maar ze zijn enkel zwartgeblakerd door de zon.

Genieten aan het vuur en onder de sterren
Rondreis Namibië & Botswana: genieten aan het vuur en onder de sterren

De prachtige kust van Walvisbaai en Swakopmund 

De volgende dag trekken we de kust. Onderweg naar Walvisbaai en Swakopmund rijd je door een gebied met schitterende vergezichten en door Gaub en Kuiseb Pas. Nu deel van Namibië, maar tot 1994 behoorde de havenstad tot Zuid-Afrika, hoewel Namibië sinds 1990 onafhankelijk werd van Zuid-Afrika. De economische macht die de visvangst in Walvisbaai met zich meebracht, zorgde voor een vertraging van 4 jaar vooraleer de Zuid-Afrikanen de enclave wilden loslaten. Ook op de weg ligt Swakopmund, een stad met een Duitse sfeer. Swakopmund is dan ook een ex-kolonie van Duitsland. Daardoor wordt er nog veel Duits gepraat en op de menukaart van restaurants en cafés vind je nog veel typisch Duitse gerechten.

Vergis je niet, naast deze stedelijke gebieden, is er veel natuur rondom deze plaatsen. Zo kan je de zee op met de kano of per catamaran om van dichtbij de pelsrobben en dolfijnen te bewonderen in Walvisbaai. Een andere optie is een duinsafari, vraag vooraf meer info aan de reisleiding.

Cape Cross Seal Colony ligt ten noorden van Swakopmund. Op het strand van de Atlantische oceaan zal je bij het Cape Cross Seal Colony een enorme kolonie Kaapse pelsrobben zien (én ruiken!).

Kijk onderweg of je de Welwitschia-plant ziet. Het is een bijzondere tweebladerige woestijnplant, die gemiddeld 600 jaar wordt, sommige uitschieters worden tot wel 2000 jaar. De naam van de plant, in het Afrikaans, is dan ook ‘tweeblaarkanniedood’. Mooi toch?

We laten de kust achter ons en zetten koers richting binnenland. Vandaag gaan we de prehistorische rotstekeningen van Twyfelfontein ontdekken. Het zijn er meer dan 2500, waarschijnlijk waren het er nóg meer. Datering is niet eenvoudig, maar aangenomen wordt dat de tekeningen - onder andere scènes van jagers die uitgerust zijn met pijl en boog - in zes verschillende periodes zijn getekend, tussen 300 v.Chr. en 1800 n.Chr. Een terechte toevoeging aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO! Doe beroep op een gids als je de gravures bezoekt, hij weet de mooiste rotstekeningen te vinden. 

De volgende drie dagen ga je het Nationaal park Etosha bezoeken. Het park is het grootste van Namibië en van heel zuidelijk Afrika. Het park bestaat uit een enorme zoutpan, omzoomd door droog bushveld. Natuurlijk komen de toeristen vooral omwille van het vele wildlife. Dagelijks komen vele bezoekers naar Etosha, echter het park lijkt nooit overvol. Dit komt doordat Etosha zo uitgestrekt is. Enkel bij de drie toeristenkampen zie je andere toeristen.

Dankzij de goede organisatie en het uitzoeken van prachtige lokaties heeft Explore Namibia voor ons een onvergetelijke reis georganiseerd. De reis was goed opgezet waardoor we per dag niet al te ver hoefden te rijden en er was ook voldoende variatie in de lokaties. Kortom fantastisch georganiseerd.- Ton Van Der Poel

Verborgen parels op de Caprivistrook

We zetten langzaam maar zeker koers richting Botswana, het volgende land dat we tijdens deze rondreis aandoen. Onderweg stoppen we in Rundu, aan de Kavangorivier. Van hier uit zie je Angola liggen. De Kavangorivier zorgt voor een diversiteit aan vogels én voor een bijzonder begroeid gebied. Wij waren vooral onder de indruk van de magnifieke zonsondergang!

Op de kaart van Namibië zal je zien dat er een 30 km brede strook tussen Angola en Botswana is. Deze strook heet de Caprivistrook en hoort bij Namibië. Hier vinden we een aantal weinig bezochte parels, zoals de Popa Falls; eigenlijk niet écht watervallen maar eerder ‘rapids’ of stroomversnellingen. Vanaf hier begint de Kavangorivier zich te vertakken tot het bekende kanalenstelsel dat de delta van de Okavangorivier vormt. We overnachten hier.
Nabij de Popa Falls vind je ook het Mahango National park.

Zwemmende olifanten en nijlpaarden aan het Chobe Riverfront

Kasane is onze eerste stop in Botswana. We bezoeken nabij Kasane het Nationaal park Chobe. Chobe heeft een van de hoogste concentraties aan wildlife van Afrika. Het rivierfront van Chobe kun je zowel per auto als per boot ontdekken. Met gemak spendeer je die twee dagen, je hebt zelfs het gevoel dat je nog niet alles gezien hebt! Ook is het mogelijk om een uitstap te maken naar de Victoriawatervallen, onderdeel van de Zambezirivier op de grens tussen Zambia en Zimbabwe.

Via Nata gaat de reis naar Gweta. Hier kun je de weidse zoutvlaktes van het Nationale park  Makgadikgadi bezoeken. De Makgadikgadizoutvlaktes zijn de grootste zoutvlaktes ter wereld. De vlaktes zijn zo breed als Portugal en bedekken meer dan 16.000 vierkante kilometer. Ze zijn ontstaan nadat het Makgadikgadimeer zo’n 10.000 jaar geleden was opgedroogd. Een aanrader: in het droge seizoen is het mogelijk om te slapen op de zoutvlaktes! Slapen onder een prachtige sterrenhemel: wat wil je nog meer?

De Okavango Delta, een onvergetelijke ervaring

De volgende stop is Maun. Van hieruit kun je op eigen houtje of met een gids de eerder genoemde Okavangodelta bezichtigen. Het waterrijke Nationale park Moremi is onderdeel van deze Okavango Delta en biedt een geweldige ervaring. Wanneer je kampeert is het nog spannender: je kunt ’s nachts het bezoek krijgen van een wrattenzwijn of ander wild! Je kunt met een mokoro (een soort kano) de Okavango Delta bezoeken of er over vliegen, voor een ervaring die je nooit zult vergeten! 

Ontmoet de Bosjesmannen in de Kalahari

We doorkruisen de Kalahari, een halfwoestijn die maar liefst 900.000 vierkante kilometer beslaat, het leeuwendeel van Botswana en Oost-Namibië en delen van Zuid-Afrika, Zimbabwe en Angola. Een enorm gebied dus! We verblijven in Ghanzi, de streek waar ook de Bosjesmannen of San leven. De Kalahari is een van de dunst bevolkte gebieden ter wereld. Het wordt een halfwoestijn genoemd en geen woestijn, omdat er af en toe regen valt, maar die regenval is bijzonder schaars te noemen. In de taal van de Bosjesmannen betekent het woord Kalahari dan ook 'grote dorst'! De San gebruiken dan ook eeuwenoude technieken om te overleven in dit kurkdroge gebied.

We zetten stilaan koers richting Windhoek. We verblijven in buurt van de grens met Botswana in het plaatsje met de toepasselijk naam Buitepos. Ook hier strekt de Kalahari zich nog altijd uit. De laatste dag van onze rondreis verblijven we in de hoofdstad Windhoek, een naar Europese normen kleine hoofdstad, met 300.000 inwoners. Het is een multi-etnische stad, leuk om in te wandelen, fijn om jouw laatste souvenirs te kopen. Na 25 dagen is dit het perfect einde van je rondreis!

Meer info over deze rondreis door Namibië en Botswana

Deze 25-daagse combireis door Namibië en Botswana wordt georganiseerd door reisorganisatie Explore Namibia, een lokale expert, die zorgt voor een unieke belevenis.

De vanaf-prijs (in geval van 4 personen in laagseizoen) bedraagt €1.319 per persoon (kamperen) en €2.429 per persoon (accommodatie).

Meer info