thema_bus thema_city thema_cruise thema_culinair thema_cultuur thema_kids thema_natuur thema_roadtrip thema_sport
Terug naarbovenVan Verre biedt u aan:Rondreis Zuid-AfrikaMeer info
Rondreis Zuid-Afrika

Rondreis Krugerpark, Zulu en DrakensbergenBoeiende 17-daagse rondreis door Zuid-Afrika

vanaf € 1.499pp
Van Verre

Individuele rondreis door Zuid-AfrikaNatuur, cultuur en geschiedenis

Deze individuele rondreis door Zuid-Afrika heeft alles wat je natuurhart verlangt! Je reist naar het Krugerpark. Misschien spot je zelfs De Grote Vijf van het dierenrijk: buffel, leeuw, luipaard, neushoorn en olifant. Maar je bezoekt eerst Johannesburg en Tzaneen. Na het Krugerpark trekken we naar Hazyview, waar we een stukje over de beroemde Panoramaroute rijden. Vervolgens gaan we naar Swaziland, om daarna uit te blazen bij het zwembad van je hotel in Mkuze. Met Dundee geeft Van Verre, onze reisorganisator, een geschiedkundig tintje aan de rondreis. De streek speelde namelijk een belangrijke rol in de Boerenoorlogen. Als orgelpunt bezoeken we de Natalse Drakensbergen, met haar gezonde berglucht, heldere beekjes en groene valleien, maar vooral met de wereldberoemde rotstekeningen van de Bosjesmannen.

We beginnen de reis in de luchthaven van Johannesburg, waar je opgehaald wordt. De rondreis begint en eindigt trouwens in Johannesburg. Het is zo’n uurtje rijden naar je hotel in Johannesburg. Deze stad heeft een rijke geschiedenis, en dat mag je best letterlijk opvatten! Johannesburg dankt zijn oorsprong immers aan de vele goudzoekers, die soms van ver kwamen in de hoop zich te verrijken. Het themapark Gold Reef City herinnert nog aan dat gouden tijdperk, eind 19de eeuw.

Stilstaan bij een zwarte bladzijde

Johannesburg is de grootste stad van Zuid-Afrika. Niet de hoofdstad - dat is Pretoria - maar het is wel één van de 3 hoofdsteden van het land. Het trio hoofdsteden wordt vervolledigd door Bloemfontein. Johannesburg is de zakelijke hoofdstad en dat zie je ook in het leven op straat. De stad wordt ook gekenmerkt door het immense contrast tussen steenrijk enerzijds, en straatarm anderzijds. Ook de Apartheid was jarenlang hét kenmerk van Zuid-Afrika. We bezoeken daarom het Apartheidsmuseum, waar deze periode van rassensegregatie duidelijk aantoonbaar wordt gemaakt. Het symbool van de strijd tegen Apartheid is de persoon van Nelson Mandela. We bezoeken zijn huis in de buitenwijk Soweto, welke de grootste township van Zuid-Afrika is.

Vanaf dag 3 heb je je eigen auto. Zelf rijden is de beste manier om een land te ontdekken, en dat geldt zeker voor dít land. Op weg, voor een lange reisdag van 450 km. Onder meer de hoofdstad Pretoria en Polokwane liggen op onze route. Na Polokwane komen de eerste bergen in zicht en wordt de tocht over de stoffige snelweg plots heel wat interessanter. Ons favoriete deel van de reisweg is het deel over de imposante Magoebaskloof: aan weerszijden van de baan torenen de hoge naaldbomen van het dichtbeboste Woodbush Woudreservaat. Erg indrukwekkend! Je kunt even stoppen bij het uitzichtpunt waar je de diepe ravijnen en steile bergwanden goed kunt zien. Na de Magoebaskloof is het nog maar een klein eindje naar Tzaneen, je eindbestemming voor vandaag.

Giraf in Hluhluwe Imfolozi NP
Wild spotten in Hluhluwe Imfolozi NP

Krugerpark

Vandaag een dagje uitblazen in de groene omgeving van Tzaneen. De setting kan moeilijk beter. Met de Noordelijke Drakensbergen als achtergrond en het Modjadji Cycad Forest, met zijn mysterieuze varenpalmen en forse baobabbomen vlakbij; waan je je in een klein stukje paradijs op aarde! De volgende dag gaan we op weg naar het Krugerpark, weliswaar weer een reisdag, maar een relatief korte dit keer: 200 km hebben we voor de wielen. We verlaten Tzaneen en rijden over de weg richting het Kruger Nationale Park. Op de weg passeer je Gravelotte en het Selati Wildreservaat. Bij de Phalaborwa toegangspoort ligt het immense Krugerpark aan je voeten! Bij het binnenkomen spotten wij al de eerste zebra’s en giraffen! 

Het Kruger Nationaal Park is wereldberoemd én immens groot. Met een oppervlakte van 19.000 km² is het zo groot dat het voor 2/3 in België past! Het is hét visitekaartje van Zuid-Afrika en daar moet je tijd voor nemen. Het zou dan ook zonde zijn om hier snel-snel door te racen! Het park dankt zijn naam aan president Paul Kruger. Hij verbood eind 19de eeuw de jacht in dit gebied. Gelukkig maar, want vandaag kent het Krugerpark ongekend veel soorten, van zeer diverse pluimage!

Smullen van fruit in Hazyview 

In vier dagen rijd je rustig het hele park door van zuid naar noord. Slapen doe je in schone, gezellige comfortabele restcamps. Eten doe je natuurlijk op de ‘braai’ of barbecue! Heb je de Grote Vijf al gespot? Goed zo! Maar wist je dat het Krugerpark ook veel boomsoorten herbergt, zoals de baobab, marula en mopane? Als je even geen wild ziet, kan je altijd deze bomen bewonderen. En deze bomen lopen niet weg, dus foto’s nemen doe je op het gemak ;-) 

Na de vierdaagse tocht is het tijd voor iets anders. Je verlaat het park via de Paul Krugerpoort, dan ben je dicht bij de volgende stop Hazyview. De plaats is bekend voor zijn ‘gevreesde rivier’, zo noemden de lokale stammen de rivier, omdat er veel krokodillen leefden. Dit is ook goede grond voor tropisch fruit, zoals bananen, mango’s en citrusvruchten. De plaats dankt zijn ietwat mysterieuze naam aan de nevel waarin Hazyview op zomeravonden gehuld is. In dit bedrijvig dorpje overnachten we!

Ik heb al veel safarimomenten gehad, maar dit unieke moment zal mij nog heel lang bijblijven.- Martin

Cruisen op de Panoramaroute

Vandaag ga je de Panoramaroute verkennen! De weg is één van de mooiste wegen van Zuid-Afrika. Je passeert achtereenvolgens de dichte wouden van Mpumalanga en het pittoreske Graskop. Een leuke stop is Pilgrim’s Rest, een oud goudzoekersstadje, vandaag is het een nationaal monument en historisch erfgoed. Na Graskop rijd je door naar het uitkijkpunt God’s Window, waar je op heldere dagen Mozambique ziet liggen. Wat verder liggen Bourke’s Potholes en Three Rondavels, drie kegelvormige bergen in de vorm van stamhutjes. Maar het hoogtepunt van de rit is wel de Blyde River Canyon. Met dank aan de snel stromende rivier, want die heeft in de loop van van de jaren een waar kunstwerk uitgesleten in het landschap. 

Op dag 10 staat er weer een reisdag op de planning. We karren naar de Ezulwini Vallei. Ofwel weer door het Krugerpark, ofwel - als je eens iets anders wil zien - de route via Witrivier. Zorg in ieder geval dat je in Malelane uitkomt. Je bent hier vlakbij Swaziland. Het zou toch zonde zijn om dit piepkleine koninkrijk niét te bezoeken? We logeren er zelfs één nacht.

Swazi Candles

De Ezulwini Valley ligt geklemd tussen de Lugogoberg en de Mdzimbaberg. Het plaatsje is dé trekpleister van Swaziland. Dat komt voornamelijk door de gokindustrie, die hier eertijds floreerde. Vandaag heeft deze industrie plaats gemaakt voor een vriendelijke en gemoedelijke 'vakantieindustrie'. 

Terug naar Zuid-Afrika; Mkuze is de volgende stop. Onderweg, nog in Swaziland, passeer je Swazi Candles, waar de unieke kleurrijke kaarsen worden gemaakt, deels nog met de hand. Tegen Mkuze ligt het Pongola Wildreservaat. In Mkuze is niet zo veel te beleven, ideaal dus voor een welgekomen rustpunt. Vandaag en morgen kun je daar werk van maken! Wil je toch iets actiefs doen? Het Hluhluwe-Imfolozi Wildreservaat is vlakbij en is meer dan een bezoekje waard!

Op dag 13 van de rondreis trekken we naar Dundee, door het onbekende deel van Zululand naar de Battlefields. De route gaat via Pongola en Vryheid naar eindpunt Dundee, een rit van ongeveer 4 uur rijden. Doet de naam ‘Dundee’ je aan Schotland denken? Bingo! De naam is bedacht door een Schotse pionier. Het berglandschap, met zijn glooiende heuvels, deed hem denken aan zijn geboorteplaats Dundee.

Over de Battlefield-route en de Boerenoorlogen

De volgende dag ga je de Battlefield-route doen, een tocht langs plekken waar deze historische veldslagen hebben plaatsgevonden. De strijd tussen de Boeren en de Zulu-krijgers was eigenlijk op voorhand beslecht in het voordeel van de Boeren, ondanks hun numerieke onevenwicht. De Boeren hadden namelijk vuurwapens en konden op deze manier het pleit gemakkelijk winnen. Het omgekeerde was waar tijdens de tweede Boerenoorlog: toen moesten de Boeren het onderspit delven.

Eindpunt Drakensbergen

Via Ladysmith beland je in de Natalse Drakensbergen, ongeveer anderhalf uur rijden vanaf Dundee. De opmerkzame reiziger heeft natuurlijk al lang door waarom deze plek ‘Drakensbergen’ heet. De karakteristieke, grillige toppen van de bergen doen denken aan een drakenrug. We blijven twee nachten in dit wondermooie landschap. Je kunt hier fijn wandelen, wild en roofvogels spotten of van het prachtige landsschap genieten. Maar vooral zijn de Drakensbergen bekend omwille van de rotstekeningen van de Bosjesmannen. Het is echte kunst, compleet met fraaie kleuren en dimensie. 

De cirkel is rond en de rondreis ook, wanneer we in Johannesburg aankomen. Op de laatste volledige dag passeer je nog de Sterkfontein Dam en het stadje Harrismith. Daarna rijden we over de snelweg, door een landschap van weidse graslanden, maïs- en zonnebloemvelden en grote boerderijen, waar koeien en schapen een heel rustig leven leiden. Het paradijs op aarde? De blanke Boeren dachten daar ook zo over. Een ideaal eindpunt van je rondreis door Zuid-Afrika, want morgen vliegen we weer huiswaarts!

Meer info over deze rondreis in Zuid-Afrika

Deze individuele rondreis door Zuid-Afrika wordt georganiseerd door Van Verre. 

De vanaf-prijs van deze op maat gemaakte rondreis bedraagt € 1.270 per persoon, exclusief vluchten naar en van Zuid-Afrika.

Meer info